);

Atenció a les Famílies

Està dirigit a famílies de persones amb discapacitat intel·lectual i, des d’una perspectiva global, té la finalitat de fomentar el seu benestar i qualitat de vida a través de l’orientació, la informació de recursos propis i externs i la promoció de programes i activitats de suport.

Les famílies són un dels eixos importants i centrals del nostre treball i missió, la qual cosa ens porta a esforçar-nos per fomentar el seu benestar i qualitat de vida.

• Concebem la família com un sistema de suport social. Cada família és única i diferent. 
• Reconeixem la importància del context de vida familiar en el desenvolupament dels individus.
• Creiem que els pares són els qui millor coneixen als seus fills i desitgen el millor per a ells.

Entenem el nostre treball com una relació de col·laboració i respecte amb les famílies en la qual reconeixem l’experiència que aquestes aporten i treballem per implicar-nos en els processos de planificació dels serveis i activitats.

Oferim:

 1. Informació sobre els recursos disponibles per aconseguir un millor profit dels programes d’intervenció, serveis i ajudes existents.
 2. Orientació i acompanyament en l’assessorament per a la presa de decisions i mobilització de recursos propis i de l’entorn.
 3. Formació per conéixer millor l’infant amb la síndrome de Down i acompanyar-lo en el seu desenvolupament tot pontenciant les seves capacitats.
 4. Coordinació entre els recursos propis i externs posant en contacte a les famílies amb aquells que puguin resultar-los de major utilitat.
 5. Recerca de nous recursos, ajudes i prestacions, nous models d’intervenció i d’activitats dirigides a les famílies.

Per atendre a les famílies d’una manera global posem a la seva disposició:

 1. Acolliment i seguiment individualitzat. Cada família és única per a nosaltres mes allà de compartir el fet comú de tenir un fill o familiar amb discapacitat intel·lectual, i com a tal serà escoltada i atesa.
 2. Espais de suport i ajuda mútua: espai dirigit a pares, mares i avis per compartir experiències i abordar temes que són motiu de preocupació. Un lloc on trobar-se amb altres famílies que entendran aquesta situació singular com ningú, un lloc on compartir i aprendre
 3. Espais familiars. Activitat dirigida a infants amb síndrome de Down de 0 a 6 anys i les seves famílies, amb l’objectiu d’oferir un lloc de trobada i d’intercanvi. Un espai de joc i relació en el qual els petits poden explorar i relacionar-se entre ells i les famílies, i on aquestes poden compartir l’experiència de criar i educar els fills amb el recolzament de professionals experts.
 4. Taller de massatge infantil. Activitat dirigida a famílies amb nadons amb la síndrome de Down de 0 a 18 mesos d’edat. Espai on aprendre les tècniques i beneficis del massatge infantil,  que pretén afavorir i potenciar el vincle afectiu entre pares i mares i els seus fills i filles.
 5. «El que ens cal saber»: pla formatiu perquè les famílies tinguin tota la informació que necessiten en totes les etapes de la vida del seu fill/a amb síndrome de Down.

Les famílies parlen

Altres activitats

El Servei d’Atenció a les Famílies organitza altres activitats en col·laboració amb la resta de serveis i professionals de la FCSD dirigides als usuaris i familiars en les quals, amb intervencions de caràcter lúdic, es propicien les relacions personals, familiars, la formació, l’oci i l’intercanvi d’experiències.

Busquem i trobem el moment per: oferir als més petits una veritable «Festa de Nadal»; promoure la relació amb altres famílies; acompanyar als pares i mares a jornades i trobades nacionals; promoure la publicació de llibres i guies de suport; sensibilitzar a professionals del sector sanitari sobre la necessitat d’un acompanyament en els diagnòstics, etc.

L’atenció a les famílies és un projecte que va canviant i innovant al mateix ritme que ho fa la societat i les seves noves realitats i necessitats.

Servei d’Assessoria Jurídica

Dins els Servei d’Atenció a les Famílies s’inclou el servei d’assessorament jurídic, que disposa d’una advocada especialitzada que atén les consultes de les famílies en relació a:

 1. El procediment de la declaració d’incapacitat i el nomenament de tutor.
 2. La pròrroga o rehabilitació de la pàtria potestat.
 3. Aspectes relacionats amb el dret successori.
 4. Els patrimonis especialment protegits.
 5. Dret del treball i la seguretat social.
 6. Assessorament fiscal.

 

Informació imprescindible

Contacte
Sra. Núria Ferrer
T (+34) 932 157 423
nferrer@fcsd.org
Horari d’atenció al públic
De dilluns a divendres, de 10 a 15h
Tardas a convenir
Visites concertades
Informació del servei
Descarregar fullet (PDF)
Galeria d’imatges
Enllaços recomanats

Webs on les famílies expliquen les seves experiències i aporten informació d’actualitat:

Portal de la Fundació Iberoamericana Down 21
D’interes per a famílies i profesionals. Informació general, actualitat, foros, material educatiu, etc

Down España
Federació d’entitats espanyoles d’atenció a persones amb la síndrome de Down a la que la Fundació pertany.

DINCAT. Discapacitat intel·lectual de Catalunya
Federació d’entitats catalanes d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual a la que la Fundació pertany.

Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya
Web amb informació especifica per a persones amb discapacitat: organismes, ajuts, prestacions, etc.

Llei de la dependència

Llei de servesi socials

Amb el suport de: